Spis treści
Dziś pragnę Wam zaprezentować sesję, które już od wielu lat przygotowujemy razem z Concordia Taste. Zaczęliśmy od czasów zamierzchłych, kiedy do restauracji wchodziło się z uśmiechem, tak bez maseczki!, a na wejściu witał Cie uśmiechnięty kelner.
Od tego czasu wiele się zmieniło. Ale nasza współpraca trwała. Zmieniali się czasem ludzie: kucharze, kelnerzy, menadżerowie, ale współpraca z Concordia Taste ma się świetnie. Jak widzicie na zdjęciach – przetrwaliśmy razem nawet okres Covidu 😉
PS. W mojej ocenie forma „wynosów” jakie zaproponowali pracownicy CT była najlepszą opcją w mieście. Pół gotowe dania do samodzielnego podgrzania w domu plus dokładna instrukcja krok po kroku. Obiad zawsze był cieplutki i smaczny.
Jaki jest klucz do doskonałej fotografii kulinarnej?
Fotografia kulinarna nie jest łatwa. Często pytacie mnie – co jest kluczem by robić „takie ładne” zdęcia. Szczerze? Nie zepsuć tego co zaoferuje nam szef kuchni. Mam przy taki sesjach prostą zasadę – ja się nie znam na jedzeniu, Wy na fotografii. Wy zróbcie swoje najlepiej jak potraficie, a zdjęcia zostawcie mi. Oczywiście czasami można zasugerować kucharzowi, aby dodał coś dla kontrastu itp. Ale dania zawsze są dziełem kucharzy.
Ważne elementy w przypadku sesji jedzenia
Moim zadaniem jest jak najlepsze przedstawienie tego dania. Co jest ważne ? Kadr, światło, rodzaj dania (desery są przykładowo dużo bardziej kolorowe niż mięsa). Małą podpowiedzią, którą mogę dać uczącym się, to jeśli macie „budowane” dania, i np pierwszy plan zasłania to co z tyłu, musicie kadrować wyżej, aby wszystko było widoczne. W takich przypadkach (podobnie jak zupy) bardzo dobrze wygląda „kadr z góry”. Ale ten kadr nie jest idealny dla wszystkich dań.
Czynnik ludzki w zdjęciach posiłków
Drugą podpowiedzią niech będzie człowiek 😉 Zawsze warto pokazać danie w kontekście osoby jedzącej. Na przykład jeśli robimy zdjęcia burgerów czy „fastfoodowego” jedzenia – starajmy pokazać się taki produkt w rękach, albo w kontekście produktu, który jest punktem odniesieniem wielkości (np. butelka piwa). Wtedy oglądający od razu wie jakiej wielkości jest jedzenie – ma punkt odniesienia.
Jeśli spodobała Ci się nasza realizacja zapraszam po więcej – zobacz nasze portfolio fotografii kulinarnej !









































